Zilina Bytča

Ďurčanského sochu zatiaľ neodstránia, mesto chce stanovisko od historikov

Poslanci v Rajci odporučili primátorovi, aby si k osobe Ďurčanského vyžiadal stanovisko od historikov. Primátor vraví, že Ďurčanský si sochu zaslúži. Lebo bol Rajčan.

Socha na námestí stojí obalená v celofáne. Proti odhaleniu protestujú aj miestni aktivitsti Soňa Vanovčanová a Miroslav Bellan. (Zdroj: MICHAL FILEK)

Poslanci v Rajci odporučili primátorovi Jánovi Rybárikovi, aby si k osobe Ferdinanda Ďurčanského, ktorému chcú na námestí odhaliť bustu, vyžiadal stanovisko od historikov. Primátor vraví, že Ďurčanský si sochu zaslúži. Lebo bol Rajčan.

RAJEC. Poslanci mestského zastupiteľstva v Rajci odporučili primátorovi Jánovi Rybárikovi, aby si od Historického ústavu Matice slovenskej a Historického ústavu Slovenskej akadémie vied vyžiadal stanovisko k osobe Ferdinanda Ďurčanského.

Poslanci zároveň zobrali na vedomie listy Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Občianskeho združenie Tilia a Miestnej organizácie Matice slovenskej.

Primátor Ján Rybárik doplnil, že bustu zatiaľ nemôžu odhaliť, pretože ju neodovzdal dodávateľ. Celé dielo stálo aj s montážou asi 14-tisíc eur.

"Nebolo financované z európskych finančných prostriedkov, ako to mylne uvádzajú niektoré médiá, ale z mestských finančných prostriedkov," dodal Rybárik.

Židovská obec aj protifašistickí bojovníci nesúhlasia

Predseda židovskej obce Pavel Frankl poslancom zopakoval zamietavé stanovisko k odhaleniu busty. Pripomenul podobnú situáciu spred 11 rokov v Žiline, keď poslanci nakoniec odvolali rozhodnutie o inštalácii plakety s podobizňou prezidenta vojnového slovenského štátu Jozefa Tisa.

"Na jednej strane som privítal uznesenie zastupiteľstva, že sa obrátilo na SAV a na Maticu slovenskú. Na druhej strane to vôbec nechápem, pretože sa snáď mali obrátiť predtým, ako tú bustu dali vyrobiť. Je to podivné rozhodnutie, najprv vyrobiť bustu a potom sa opýtať, že či tu busta má, alebo nemá byť. Z iniciatívy rajeckej rodáčky, ktorá žije striedavo v Prahe a v Izraeli, má v Rajci byť aj tabuľa s menami obetí holokaustu. Žiaľ, na to sa peniaze nenašli," skonštatoval Frankl.

FRANKL_490.jpg

Predseda Ústredného zväžu Židovských náboženských obcí Pavel Frankl pred poslancami v Rajci. FOTO: MICHAL FILEK

Tajomník Ústrednej rady protifašistických bojovníkov Roman Hradecký zdôraznil, že poslancom neupiera uctiť si rodákov, čo je ich samosprávna kompetencia. Ale mali by zvážiť návrh. Pretože dávajú priestor istým hodnotám a rozhodujú o hodnotovom zameraní nielen Slovenskej republiky, ale aj Rajca.

"Okrem toho som hlboko presvedčený, že odhaliť túto sochu tomuto človeku s jeho konkrétnymi činmi proti Slovenskému národnému povstaniu na Námestí SNP je hlbokou urážkou ľudí z Rajca a Rajeckej doliny, ktorí sa zapojili do SNP a položili v ňom svoje životy. Podľa našich poznatkov to bolo približne 1000 ľudí," povedal Hradecký.

Predseda hnutia Human Peter Marianek upozornil na skutočnosť, že Ďurčanský bol v roku 1947 Národným súdom v neprítomnosti odsúdený na trest smrti a nikdy nebol rehabilitovaný.

"Prišli sme apelovať na poslancov, aby zrušili predchádzajúce rozhodnutie, ktoré schvaľuje postavenie busty a nevystavovali ju na verejnom priestranstve. Aj keď pominuli zločinné režimy, zločiny režimov zostali zločinmi aj v dnešnej dobe. Obete obeťami zostali dodnes. Páchatelia zostali vinní a je jedno, či páchali svoje zločiny s kohútikom na spúšti zbrane, s perom za písacím stolom či vyhláseniami v snemoch," povedal Marianek.

Primátor vraví, že Ďurčanský si sochu zaslúži. Lebo bol Rajčan

Podľa primátora Rybárika pri schvaľovaní busty v minulom volebnom období poslanci vychádzali z materiálov konferencie o Ďurčanskom, ktorú v roku 1996 pripravila Matica slovenská v Rajci.

"Vzhľadom na informácie, ktoré mám, sa snažím pozerať na to objektívne. Za to, že bol Rajčan, ja vidím viac pozitív na tej osobe ako negatív. Môj názor je, že pán Ďurčanský môže mať v Rajci osadenú bustu," povedal Rybárik.

Ďurčanského busta zatiaľ stojí neodhalená na Námestí SNP pred renesančnou budovou Mestského múzea v Rajci. Jedným z občanov, ktorí vyjadrili nesúhlas s jej inštalovaním je Miroslav Bellan.

"Niektorí poslanci konečne prestali mlčať a vyjadrili sa, že treba prehodnotiť Ďurčanského. Konečne uznali, že to nie je v ich silách a požiadali o to SAV a ďalšie inštitúcie. Je škoda, že tam busta zostane. Mali by ju stiahnuť a počkať si na vyjadrenie. Radšej nech tam je prázdny podstavec a nech čaká na niekoho, kto si to v Rajci naozaj zaslúži," podotkol Bellan.

Rybárik: Ďurčanský môže mať v Rajci osadenú bustu

Primátor Ján Rybárik vidí na osobe odsúdeného vojnového zločinca a rodáka z Rajca viac pozitív, ako negatív.

Rybarik_150.jpg

Kedy odhalíte bustu?

- Ešte nám ju neodovzdal náš dodávateľ, takže ešte nie je naším majetkom a zatiaľ ju odhaľovať nemôžeme. Určite počkáme na vyjadrenie historikom Matice Slovenskej a Slovenskej akadémie vied.

Prečo ste oň nepožiadali skôr, ako ste osadenie busty schválili?

- My sme mali diskusiu, vychádzali sme s materiálov, ktoré Matica slovenská v roku 1996 vydala pri príležitosti konferencie o Ferdinandovi Ďurčanskom v Rajci.

Z akých peňazí je busta zaplatená? Z eurofondov? Koľko stála?

- Nie. Objednávka bola v rámci celej revitalizácie námestia. Celé dielo, aj s montážou, stálo asi 14-tisíc eur. Bolo to uznané ako neoprávnený výdavok a rozhodnuté o tom bolo ešte skôr, ako sme podpisovali zmluvu s ministerstvom.

Ako bola teda financovaná?

- Z mestských finančných prostriedkov. Je veľa projektov, kde len na určitú časť rozpočtu máte právo žiadať a na určitú časť nie.

Keby ste sa vy osobne mali dnes rozhodnúť, či bustu odhalíte, alebo dáte do depozitu, čo by ste urobili?

- Vzhľadom na informácie, ktoré mám, a teda môžem sa na problém pozrieť objektívne, tak za to, že bol Rajčan, vidím na osobe Ferdinanda Ďurčanského viac pozitív, ako negatív. Môj názor je, že pán Ďurčanský môže mať v Rajci osadenú bustu.

(mif)