Zilina Bytča
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená zelenina - viete aké má výhody oproti čerstvej?

Zelenina má pre ľudské telo pozitívne benefity. Vybrať si čerstvú alebo mrazenú?

Predstavte si, že ste v obchode s potravinami a plánujete kúpiť zeleninu na varenie. Vybrali by ste si ju čerstvú, alebo skôr zamierite k regálom s mrazenou zeleninou? Možno sa zdá táto otázka zbytočná, väčšina z nás zrejme odpovie, že čerstvú. Je však čerstvá zelenina vždy tá zdravšia voľba v porovnaní so zeleninou, ktorá prešla procesom zmrazenia?

V prvom rade hneď odpovieme na predchádzajúcu otázku. Pre ľudské telo má pozitívne benefity aj mrazená aj čerstvá zelenina. Platí však, že čerstvá zelenina nie je vždy tá lepšia voľba. Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má množstvo pozitív a dokonca v mnohých prípadoch aj lepších účinkov na zdravie. Svoju rolu tu hrá niekoľko faktorov.

Nie je zelenina ako zelenina

Živiny, najmä tie rozpustné v tukoch, medzi ktoré patria napr. vitamíny A a E, sa zachovajú v zelenine aj po jej zmrazení. Dokonca sa po tomto spracovaní stanú ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva či brokolica. Na druhej strane, potraviny s vysokým obsahom vitamínov B a C sa odporúčajú konzumovať vždy skôr čerstvé. Tieto vitamíny sú totiž rozpustné vo vode a počas ďalšieho spracovania zeleniny sa z nej vytrácajú. V tomto prípade možno hovoriť najmä o hlúbovej zelenine ako kapusta, kel a karfiol, ktoré sú pre zdravie prospešnejšie vždy čerstvé ako rozmrazené.

Státie v obchode vs. okamžité zmrazenie

Zelenina, ktorú dostať kúpiť ako čerstvú, je častokrát zbieraná ako nedozretá. Ak hovoríme o v našich končinách nesezónnej zelenine, je treba pridať to, že musí absolvovať dlhú cestu cez dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. A taktiež dochádza k zmene jej vzhľadu a chuti. „Čerstvá zelenina a ovocie po zbere začínajú produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je tak povediac na vrchole čerstvosti, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere a keď je bohatá na ochranné živiny. Zelenina po odstránení povrchovej nečistoty absolvuje pred zmrazením tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, pri ktorom sa zabraňuje zmene farby zeleniny. Metóda je vhodná aj preto, že niektoré škodlivé látky, hnilobné baktérie či zvyškové pesticídy, sú touto technológiou zničené. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a spôsobujú zmeny v zelenine. I keď sa pri blanšírovaní spravidla stráca časť obsahu vitamínu C, zvyšok vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov sa počas tohto procesu v zelenine zakonzervuje. Viaceré štúdie poukázali na to, že po troch dňoch skladovania bol vo všeobecnosti obsah vitamínov a iných dôležitých látok pri mrazenej zelenine značne vyšší než u zeleniny čerstvej.Ak chcete zachovať kvalitu výrobkov mrazenej zeleniny, je potrebné skladovať ju pri konštantnej teplote na úrovni ideálne mínus 18° C. Rozmrazovanie a opätovné zamrazovanie zeleniny môže mať nepriaznivý vplyv na obsah živín,“ upozorňuje odborníčka MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

Ako použiť mrazenú zeleninu vo vašej kuchyni

To, aké množstvo vitamínov a živín zo zeleniny prijmete, závisí aj od spôsobu jej ďalšej úpravy vo vašej kuchyni. Ak chcete variť o niečo zdravšie a plánujete využiť práve mrazenú zeleninu, napr. na prípravu príloh pre vaše recepty či už s rybou alebo mäsom, za najvhodnejšie sa považuje varenie zeleniny na pare, ideálne v parnom hrnci. Tento spôsob dokonca zvyšuje hladinu zdraviu prospešných voľných antioxidantov a fytochemikálií, a to hlavne v mrkve a brokolici. Na druhej strane, červenú vo vašej kuchyni by malo dostať úplne vyprážanie zeleniny, pri ktorom dochádza k zničeniu dôležitých živín.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch

Zelenina by mala byť zamrazená individuálne, jej jednotlivé kúsky v balení by preto nemali byť na seba nalepené. „Kvalitná mrazená zelenina sa pozná podľa toho, že neobsahuje malé kúsky zeleniny, kúsky v balení sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností. Nie je na nej námraza a kúsky nie sú polepené na seba,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod značkou Radoma aj výrobky kvalitnej mrazenej zeleniny. Mrazená zelenina Radoma je balená výhradne na Slovensku. Na jej výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Okrem tradičných typov zeleniny, ktoré sú mimoriadne vhodné práve v mrazenej forme – napr. brokolice, špenátu, karotky s hráškom - medzi nimi nájdete aj menej dostupnú zeleninu kvaku nazývanú aj turín, ktorá bola v minulosti na Slovensku veľmi obľúbená a aktuálne sa začína opäť využívať v gastronómii. Značka Radoma ponúka aj obľúbené zmesi zeleniny používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievková či mochovská zeleninová zmes.

Prehľad mrazených produktov značky Radoma nájdete na www.rybazilina.sk.

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. Odborári sa dohodli s vedením automobilky Kia. Štrajk nebude 1 209
  2. Z chátrajúcej haly v Rajci bude tržnica 1 027
  3. Po Kuneradskom zámku poškuľuje nový majiteľ. Vytiahne ruinu z popola? 210
  4. V nemocnici sa tvoria kolóny. Sanitka môže mať problém 197
  5. Skolabuje Strečno? Doprava pôjde takmer tri mesiace do lievika 135
  6. Tepličke sa darí, na jar vyhrala aj druhý zápas 111
  7. Prílišná regulácia oslabí finančných sprostredkovateľov a zhorší situáciu klientov 92
  8. V Žiline vyrastá futbalový rozhodca svetovej úrovne 77
  9. KIA reaguje na hrozbu štrajku. Ponúka 117 eur navyše 65
  10. V hangári Žilinskej univerzity pribudne vyradený vládny špeciál 46

Najčítanejšie správy

Žilina

Odborári sa dohodli s vedením automobilky Kia. Štrajk nebude

Každý zo zamestnancov sa posunie do vyššej mzdovej tarify.

Z chátrajúcej haly v Rajci bude tržnica

Mestskí poslanci podporili zámer zmeny využitia športovej haly a súhlasili s vypracovaním projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie.

Po Kuneradskom zámku poškuľuje nový majiteľ. Vytiahne ruinu z popola?

Pamiatkari už mali neoficiálne rozhovory s projektantom investora.

V nemocnici sa tvoria kolóny. Sanitka môže mať problém

Po tom, ako revitalizovali parkovacie miesta v žilinskej nemocnici, sa objavilo niekoľko problémov. Vážnym je najmä problematický výjazd sanitiek. Po tom, ako revitalizovali parkovacie miesta v žilinskej nemocnici, sa objavilo niekoľko problémov. Vážnym je najmä problematický výjazd sanitiek.

Skolabuje Strečno? Doprava pôjde takmer tri mesiace do lievika

Vysoká intenzita dopravy môže na zúženom úseku spôsobovať kolóny.

Blízke regióny

Štrajkovať nebudú. V Kii sa dohodli na zvýšení platov

Každý zo zamestnancov sa posunie do vyššej mzdovej tarify.

Tragédie a nešťastia na železničnej trati Oravou. Na vine bolo počasie, ale i ľudia

Oravka, ako lokálny vláčik Oravci nazývajú, zažila za viac ako storočie mnoho nepríjemných udalostí. Najväčšia tragédia si vyžiadala sedemnásť ľudských životov.

Hokejoví bohovia sa museli zblázniť, Košice končia, Martin ide ďalej

Košice bez semifinále play-off prvýkrát po šestnástich rokoch, Martin sa medzi kvartetom najlepších domácich tímov predstaví premiérovo od jari 2010.

Starosta reagoval na výzvu Fica, popisuje korupciu pri výstavbe ciest

Starosta Mútneho Marián Murín zareagoval na výzvu premiéra a napísal list, v ktorom poukazuje na predraženú výstavbu ciest.

V Mexiku vraj tanec rýchlo zrazí k zemi

Folklórny súbor Považan vycestoval do Mexika, aby ukázal naše spevy a tance z Považia svetu. Čo sme aj krajinka malá, niečo cez päť miliónov obyvateľov, špecifikami folklóru veliká. Čo dedina, to cifra iná. A tomu sa v Latinskej Amerike veľmi čudovali. Bolo aj dobrodružne.

Všetky správy

Zomrela speváčka Věra Špinarová. Babička z chalupy mala mocný hlas

Jej bežný zjav nezodpovedal tomu, čo dokázala.

Najlepším hráčom bol Weiss, najnižšie hodnotenie dostala jedna z opôr

Slovensko vyhralo na Malte 3:1. Ohodnotili sme výkony všetkých hráčov.

Poznali Gauliedera. Vylučujú, že by spáchal samovraždu

Gaulieder mal u seba dokumenty, ktoré by boli aktuálne, keby sa zrušili Mečiarove amnestie, tvrdí poslanec Ján Budaj (OĽaNO).

Smrť Gauliedera vyšetrujú ako usmrtenie, aj ako obmedzovanie slobody

Františka Gauliedera našli v sobotu ráno mŕtveho.

Bez Hamšíka to nevyzeralo dobre. Tak radšej nastúpil

Futbalisti Slovenska v kvalifikácii o postup na svetový šampionát vyhrali na pôde Malty 3:1. Vybrali sme päť najzaujímavejších momentov.

Kam vyraziť

Jarné jazzové dni v Žiline

5. apríla
Jarné jazzové dni v Žiline sa uskutočnia v dvoch termínoch, 5. a 28. apríla v Dome odborov v Žiline a v Mestskom divadle Žilina. Čítajte viac: https://nasazilina.sme.sk/c/20479113/bill-laurance-zo-snarky-puppy-a-eric-marienthal-z-chick-corea-elektric-band-v-ziline.html#ixzz4bBryk0SI

MANDARÍNKOVÁ IZBA V ŽILINE

12. apríla
Komédia plná francúzskeho espritu a šarmu ponúka zaujímavé príbehy ľudí vo vtipných, krátkych jednoaktovkách s prekvapivým, niekedy priam detektívnym záverom. Štyria herci sa v nich prevteľujú do viacerých postáv a osudov.

ANDER Z KOŠÍC V ŽILINE

3. mája
„Ľudze mojo“ – presne takto sa zvykne prihovárať Ander z Košíc (vlastným menom Ján Pisančin) divákom. Už viac ako štyridsať rokov zabáva ľudí a rozdáva dobrú náladu.

FOTOMOSTY II.

7. februára
Ľuboš Plešinger autor výstavy je "ze" Žiliny, teda rodák, ktorý má rád toto mesto. Je všestranným človekom, v ktorom sa spája nielen technika - je absolventom Slovenskej vysokej školy technickej - ale i krása pohybu. Je i absolventom vysokej školy ako Učiteľ tanca a tanec i sám na vysokej úrovni uskutočňoval. Treba spomenúť fakt, že v našej žilinskej Športovej hale sa stal v roku 1986 majstrom Slovenska spolu so svojou tanečnou partnerkou z Nitry. Medzi jeho záľuby patrí i kreslenie, hudba a fotenie. Tento všestranne nadaný Žilinčan nám práve prostreníctvo

ARMÁDA TOUR - Dominika Mirgová

1. apríla
Po úspešnej jesennej časti, prichádza Dominika Mirgová s pokračovaním ARMÁDA TOUR. Mladá speváčka predstaví svoje najväčšie hity - Nová, Je koniec, L.A.S.K.A., Swing, Hore, Dole, Talizman - v energickej TANEČNEJ ŠOU v sprievode ŽIVEJ KAPELY.