DOLNÝ HRIČOV. Tradičná fašiangová veselica s pochovávaním basy zavŕšila v sobotu večer Zabíjačkové slávnosti v Dolnom Hričove.
Podľa Ladislava Kaveckého zo združenia Rýchly sled udalostí je podujatie dobročinnou akciou, ktorá má pripomenúť tradície výroby zabíjačkových pochúťok. "To, čo niekedy robili naši starí rodičia bežne na dedine. Chovali prasiatka a potom z nich mali nejakú dobu pokrmy. To sa snažíme priblížiť mladej generácii, ktorá už nemá možnosť si to pamätať. Preto sa snažíme zavolať vždy čo najviac domácich majstrov mäsiarov, ktorí tieto výrobky vedia vyrábať kvalitne a tradične chutne, ako to bolo kedysi," povedal Kavecký.
Štvrtýkrát prišiel do Dolného Hričova aj domáci majster Vlastimil Andrys z Valašska, ktorý návštevníkom ponúkol pochúťky z barana a prasaťa. "Snažíme sa to vrátiť späť, aby si ľudia uvedomili, že niečo také kedysi existovalo. Nie je účel, aby sa jedlo iba ovocie a zelenina, ale treba konzumovať aj mäso," podotkol Andrys.
Tradičné domáce mäsové výrobky pripravil podľa Kaveckého Ján Masný z Paštinnej Závady s rodinou. "Na trojnožke viselo prasiatko, na ktorom ukázali, ako sa rozoberá, ako sa obaruje a zbavuje srsti. Potom ho postupne rozrezali, nachystali, spracovali mäso. A ponúkli výrobky, ktoré mohli návštevníci ochutnať," uviedol Kavecký.
Zaujímavou časťou bola degustácia pravých ovocných destilátov. "Riadil ju Jaroslav Drienik z Lysej pod Makytou. Je známy tým, že je v degustačných porotách, ktoré hodnotia najlepšie pálenky Slovenska. Dokonca je členom Slovenského rádu rytierov destilátov a tajomníkom združenia páleničiarov," dodal Kavecký.
Výťažok z ôsmych Zabíjačkových slávností, ktoré pod záštitou obce Dolný Hričov zorganizovalo združenie Rýchly sled udalostí, poputuje na dobročinné účely. "Napríklad miestnej základnej škole, Hričovskému hradu alebo rekreačnému stredisku Studnička na Bukovine, ktoré sa snažíme vybudovať," uzavrel Kavecký.