Zilina Bytča
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Posilňujú srdce, omladzujú kožu, pomáhajú pri depresiách

Reč je o jednej a tej istej zložke našej stravy – rybách. Len málo darov prírody určených na našu konzumáciu obsahuje tak široké spektrum minerálov, vitamínov a pre život nevyhnutných živín. A je dokázané, že ich pravidelné zaraďovanie do jedálnička výrazne prospieva prevencii proti celej škále ochorení.

Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu. Obsahujú kvalitné bielkoviny zložené z esenciálnych aminokyselín, ktoré potrebujeme prijímať iba zo stravy - napr. lysín, methionín či histidín. Najmä morské ryby obsahujú celý rad minerálov. „Najviac je v rybách zastúpený draslík, sodík, horčík. A úplné prvenstvo má vápnik. Toho sa v rybách nachádza až 7-10x viac ako v inom mäse. Vápnik je nevyhnutný na mineralizáciu kostí,“ uvádza známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Ryby sú taktiež bohatým zdrojom bielkovín a vitamínov A, B a D. V rybacom mäse sa nachádza dokonca aj vitamín C.

Nenahraditeľné omega-3 mastné kyseliny

Lekármi najviac vyzdvihovanou zložkou mäsa a tuku z rýb sú však nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré si náš organizmus nedokáže syntetizovať sám, a preto je potrebné prijímať ich potravou. Ryby sú jedným z hlavných zdrojov týchto nenahraditeľných živín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v prevencii viacerých civilizačných ochorení. Sú to predovšetkým srdcovo–cievne ochorenia, hypertenzia, arytmie, infarkt či mozgová príhoda. „Tieto kyseliny znižujú hladinu rizikového LDL- cholesterolu a triglyceridov, zvyšujú hladinu ochranného HDL cholesterolu, čím znižujú riziko srdcovocievnych ochorení, zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi a zabezpečujú dobrú pružnosť cievnej steny,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová. Z pohľadu výživy môžeme preto chápať konzumáciu rýb ako základ racionálnej výživy s preventívnym efektom. „Dôkazom sú Eskimáci, ktorí konzumujú tukovú stravu z morských rýb a výskyt infarktov je u nich 400 krát nižší ako u iných národov,“ dopĺňa odborníčka na výživu.

Viacero štúdií dokázalo, že táto zložka v strave podporuje pamäť a sústredenosť. Napríklad ich konzumácia u detí v dojčenskom veku má pozitívny vplyv aj na vývoj poznávacích funkcií a fungovanie imunitného systému. Navyše, omega-3 mastné kyseliny sú významné už aj počas vnútromaternicového vývinu dieťaťa, najmä počas posledných 3 mesiacov tehotenstva. Pozitívnych a medicínsky overených efektov je viac. Majú omladzujúci účinok na kožu, ovplyvňujú priebeh astmatických ochorení, reumatických artritíd a cukrovky, tlmia depresie, vďaka tomu, že zvyšujú hladinu serotonínu,“ vysvetľuje MUDr. Béderová.

A ktoré ryby obsahujú najviac týchto zo stravy významných živín? „Omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v tuku všetkých druhov rýb, najviac ich však obsahujú ryby pochádzajúce z chladných morských vôd ako losos, sleď, makrela, tuniak, sardinky, pstruh morský či okúň. Kapor, sumec, treska, platýs ich obsahuje menej,“ hovorí MUDr. Alžbeta Béderová.

Slováci jedia rýb stále málo

Aj napriek jasným zdravotným benefitom, čoraz väčšej dostupnosti rybieho mäsa v rozličných produktoch a rastúcemu trendu spotreby rýb v celoeurópskom meradle, Slováci rybám stále až tak výrazne neholdujú. V rámci Európy patríme medzi krajiny, v ktorých sa ryby jedia najmenej. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometer si dá rybu aspoň raz za týždeň v priemere len 18 % Slovákov. Čo môže našinca presvedčiť, aby do svojho jedálnička zaradil ryby? Podľa MUDr. Alžbety Béderovej by to mala byť predovšetkým osveta o tom, aké všetky zdravotné problémy dokážu zložky obsiahnuté práve v rybách pomôcť zmierňovať.

Ako sa naučiť jesť ryby pravidelnejšie

Zaradenie rýb do stravy nemusí byť vôbec náročné. Vyskúšajte postupne nahradiť jeden alebo viac typov mäsa bohatého na bielkoviny rybami a konzumujte ich pravidelne aspoň dvakrát týždenne – či už vo forme teplého jedla s využitím kvalitných mrazených rýb, alebo si doprajte častejšie chutný rybí šalát či tradičnú slovenskú „tresku“. Pri výbere mrazených rýb dbajte na to, aby bola pri nich tzv. glazúra, teda ochranná vrstva ľadu v čo najmenšom pomere k rybe, aby obsahovala len minimum prídavných látok a tiež to, aby boli ryby zmrazené čo najrýchlejšie po výlove. Pri výbere tresky v majonéze sa odporúčame zamerať tiež na pôvod a percento použitého mäsa z tresky a tiež na množstvo umelých sladidiel a umelých konzervantov v šaláte. Zo zdravotného aj chuťového hľadiska je lepšia treska s použitím klasického cukru a s kratšou trvanlivosťou.

Dobrý tipom pre vás môžu byť rybacie produkty pochádzajúceho zo Žiliny – od najväčšieho výrobcu rybacích produktov na Slovensku. Ryba Žilina dodáva na pulty potravín širokú ponuku rozličných sladkovodných a morských mrazených rýb značky Radoma určených na vašu úpravu v kuchyni. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť rybie špeciality ako zavináče, rybie šaláty či tresku v majonéze tej najvyššej kvality. Odporúčame najmä Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45% rybieho mäsa, neobsahuje umelé sladidlá a má výrazne obmedzené umelé konzervanty. Aj vďaka tomu patrí medzi najobľúbenejší produkt zo žilinského závodu.

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. V Predmieri oslávili storočnicu futbalu 505
  2. VIDEO: Pozrite si TOP 11 gólov jari a hlasujte za najkrajší Video 472
  3. Zázračná exotická huba z Kamennej Poruby 464
  4. Centrum Rajca je mŕtve. V prázdnom priemyselnom areáli by mal vzniknúť novodobý „rínok“ 318
  5. Nové číslo MY Žilinských novín prináša 175
  6. Žilinské letisko je opäť v hre o leteckú linku do Prahy 66
  7. Mladé volejbalistky zo Strečna sa vezú na víťaznej vlne 47
  8. Mladíci našli na zemi 10-tisíc eur. Hrozí im päť rokov za mrežami 46
  9. Tipovanie a hazard prekvitá. Pôjdu ich príjmy do žilinského športu? 46
  10. Žilina opäť hostila veľké tanečné podujatie 32

Najčítanejšie správy

Žilina

V Predmieri oslávili storočnicu futbalu

Bolo to v roku 1917, keď založili v obci Predmier v okrese Bytča futbalový klub. Vtedajší nadšenci možno ani netušili, že položili základy niečoho, čo vydrží sto rokov.

Zázračná exotická huba z Kamennej Poruby

Už aj v našich končinách sa začína udomácňovať ázijská huba shiitake, alebo po slovensky Húževnatec jedlý. Okrem skvelej chuti má viaceré zdravotné účinky.

Centrum Rajca je mŕtve. V prázdnom priemyselnom areáli by mal vzniknúť novodobý „rínok“

Rajčania oživujú mesto netradičným projektom komunitného centra.

Nové číslo MY Žilinských novín prináša

V pondelok vychádza nové číslo MY Žilinských novín.

Blízke regióny

Novodubničania sa dočkali. Nemožné sa stáva skutočnosťou

To, čo sa zdalo pred pár rokmi nemožné, je skutočnosťou. V Novej Dubnici sa, síce s meškaním pár dní, po pätnástich rokoch budú opäť kúpať na kúpalisku.

Malí filmári z Oravy ukážu svoj film v Tokiu. Pozrite, o čom je

Najťažšie bolo vtesnať príbeh do piatich minút tak, aby divák aj bez slov pochopil pointu.

Vzácny úkaz na oblohe: Nočné mraky svietili nad Martinom

​​​​​​​Nočná hra svetla a ľadu na oblohe vyvolala dych berúci pohľad, ktorý zachytil jeden Turčan.

Peter Triebeľ: V boxerskej federácii sa nehrá fér

Vychoval majsterku Európy a nikto mu nedal ani cent. Na súťaž nedostal ani len reprezentačný dres. Je z toho sklamaný.

Vodári nestíhali vyťahovať žumpy. Čo sa dialo?

Na verejnú kanalizačnú sieť sa najviac napájajú domácnosti v Zákamennom a Hruštíne, najmenej v Sihelnom. Žiadosti o pripojenie posielajú viacerí, rozkopávky zdržalo nepriaznivé počasie.

Všetky správy

Aj na dedine sa hrá inak. Šampionát dvadsaťjednotiek je neregulárny

UEFA urobila niekoľko prešľapov. Majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov stratili vážnosť.

Štrajk sa končí, odborári sa dohodli s Volkswagenom

Pracovať prestali zamestnanci firmy v utorok ráno. Štrajk dokopy trval šesť dní.

Juraj Sagan suverénne obhájil titul majstra Slovenska v cyklistike

Brat úspešnejšieho Petra bol jediným Slovákom v úniku, z ktorého napokon vzišiel český i slovenský šampión.

Milióny na štadióny míňajú svoj cieľ

V Košiciach má v roku 2019 vďaka štátnej dotácii stáť nový futbalový štadión. Klub však skrachoval, a je otázne, kto na ňom bude hrať.

Juraj Sagan: Slovenská cyklistika spí a každý čaká, čo urobí Peťo Sagan

Slovenský titul v cestnej cyklistike obhájil Juraj Sagan. Majstrovský dres ukáže na Tour de France.

Kam vyraziť