Zilina Bytča
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Viete, ako rozpoznať dobrú mrazenú rybu?

Obdobie pred Veľkou nocou sa spája aj s pôstom.

Obdobie pred Veľkou nocou je v našich končinách tradične spájané s pôstom a s ním súvisiacou zvýšenou konzumáciou rýb. Chystáte sa v týchto dňoch na prípravu rybacích špecialít? Poradíme vám, ako si vybrať mrazené ryby, s ktorými budú vaše recepty nielen dobre vyzerať, výborne chutiť, ale budú mať aj výrazný prínos pre vaše zdravie.

Len málo darov prírody určených na našu konzumáciu obsahuje tak široké spektrum minerálov, vitamínov a pre život nevyhnutných živín, ako sú práve ryby. Vedeli ste napríklad to, že v rybách sa nachádza 7- až 10-krát viac vápnika, ako v ktoromkoľvek inom mäse? A o zdravotných benefitoch nenahraditeľných omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v rybom mäse a tuku ste určite počuli.

Je dokázané, že ich pravidelné prijímanie v potrave výrazne prospieva činnosti srdca aj mozgu a je účinnou prevenciou celej škály ochorení. „Z pohľadu výživy môžeme chápať konzumáciu rýb ako základ racionálnej výživy s preventívnym efektom. Dôkazom môžu byť napríklad Eskimáci, ktorí konzumujú tukovú stravu z morských rýb a výskyt infarktov je u nich 400-krát nižší ako u iných národov. Nutrienty obsiahnuté v rybách sa uplatňujú jednak v prevencii civilizačných ochorení, ale zapájajú sa aj do imunitných procesov vrátane zvyšovania obranyschopnosti v zimnom období,“ uvádza popredná slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

V tomto ročnom období je náročnejšie získať v našich zemepisných šírkach ryby priamo z prírody a čerstvo spracované, na výber však máme širokú ponuku rýb mrazených. Viete o tom, že kvalitne zamrazená ryba dodá nášmu organizmu úplne všetky v sebe obsiahnuté živiny a niekedy môže byť dokonca zdravšia než ryba z pultu v chladenom stave? „Samotné zmrazenie neznižuje kvalitu rybieho mäsa, všetky benefity sa v plnej miere zachovávajú. Zmrazenie môže dokonca zvýšiť stráviteľnosť rybieho mäsa. Pri výbere čerstvých rýb počas sezóny musíme zvážiť, či je pri nich skutočne dodržaná záruka čerstvosti. Ak nemáme istotu, odporúčam zvoliť radšej ryby z kvalitnej mrazenej ponuky,“ hovorí odborníčka Alžbeta Béderová.

Ponuka mrazených rýb je však počas celého roka v obchodoch skutočne široká. Ako rozpoznať kvalitnú mrazenú rybu? Odporúčame riadiť sa nasledujúcimi kritériami.

Rýchlosť zamrazenia je rozhodujúca

Vyberajte si ryby, ktoré sú zmrazené bezprostredne pri spracovaní, napr. hneď po výlove na mori. „Pri tomto postupe sa vylovené morské ryby priamo na veľkých lodiach ihneď po vytiahnutí zo sietí usmrtia a vypitvajú. Potom sa veľkostne vytriedia a postupujú do spracovateľských liniek, kde sa vyfiletujú a následne zamrazia na teplotu v jadre aspoň -18°C. Celý tento proces trvá maximálne 4-5 hodín. Ryby zmrazené na lodi sú až do vylodenia skladované v lodnom mraziarenskom sklade pri potrebnej teplote,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá je jedným z distribútorov mrazených rýb do slovenských obchodov.

Rýchle zmrazenie hneď po vylovení, ktoré sa podľa medzinárodných štandardov označuje na produktoch ako „sea frozen“, teda „zmrazené na mori“, je veľmi dôležité pre kvalitu rybieho mäsa. Zabraňuje vzniku veľkých kryštálov, ktoré by pri rozmrazovaní mohli narušiť štruktúru svaloviny. Dá sa preto povedať, že vďaka takto rýchlemu postupu spracovania hneď po vylovení je ryba zmrazená na mori čerstvejšia ako tzv. čerstvé ryby, ktoré sú lovené v pobrežných oblastiach a od výlovu až po servírovanie prejde niekoľko dní. Ryby zmrazené hneď na lodi sú až do vylodenia skladované v lodnom mraziarenskom sklade pri potrebnej teplote.

Spomenúť treba ešte aj druhý typ mrazenia rýb, tzv. proces „land frozen“, teda zmrazovanie na súši. Pri ňom ubehne medzi vylovením a zamrazením dlhší čas. Ryby lovené v pobrežných vodách sú vyložené v prístave a až následne dochádza k ich spracovaniu a zmrazeniu. Od výlovu môže ubehnúť aj niekoľko dní, záleží to najmä od toho, kedy počas plavby lode bola konkrétna ryba ulovená.

A ako poznáte zle zmrazenú rybu? Ak bola zmrazovaná pomaly, vytvoria sa vo vnútri veľké kryštály, ktoré po rozmrazení narušujú štruktúru ryby. Svalovina takejto ryby je po rozmrazení nepružná a „mľandravá“.

Na čo ďalšie si dávajte pozor

Mrazené ryby obsahujú ochrannú vrstvu ľadu na povrchu, tzv. glazúru, ktorej úlohou je chrániť rybu pred oxidáciou. Ochranná glazúra by mala byť v čo najmenšom pomere k rybe, ideálne do 10 %. A tiež by mala obsahovať len minimum prídavných látok. Pri vyššej glazúre už v balení výrazne klesá hmotnosť samotnej ryby a platíte za vodu.

V neposlednom rade je dobré zaujímať sa aj o pôvod rýb. Najskôr si všimnite, či boli ryby na vašom stole vylovené alebo pochádzajú z chovu. Výhodou rýb z voľného lovu je ich život v prirodzenom prostredí, čo má vplyv na kvalitu svaloviny. Nevýhodou je, že je možné ich loviť len počas určitého výlovného obdobia. Oproti tomu ryby z chovu sú dostupné počas celého roka a predávať ich je možné len podľa presne špecifikovaných požiadaviek (napr. na ich veľkosť a pod.).

Pri sladkovodných rybách v našom prostredí sa už prakticky nedá hovoriť o voľnom love. Ide už takmer výlučne o chov. Morské ryby pochádzajú prevažne z lovu, pričom chov sa týka prakticky výhradne len atlantického lososa, a to najmä v Nórsku a Chile, kde sú podmienky mora, fjordov a teploty identické. „Trendom je čo možno najvernejšie prispôsobiť podmienky chovu prirodzenému prostrediu rýb. Napríklad tým, že chovné ohrady sú situované vo fjordoch na takých miestach, kde je najväčší pohyb vody pri prílive a odlive. To simuluje u rýb prirodzený pohyb v mori, v ktorom musia plávať,“ vysvetľuje Michal Britvík.

A ako je to s lovom rýb v svetových moriach a oceánoch a ich potenciálnou kontamináciou? Aj keď sa na internete z času na čas vyskytne správa o zdraviu škodlivom rybom mäse, treba pamätať na to, že dovoz rýb do Európskej únie je mimoriadne prísne kontrolovaný. Ryby prichádzajúce cez spracovateľov na domáci trh sa lovia na otvorených moriach, ktoré sú trvalo monitorované.

Široký sortiment kvalitných a cenovo výhodných mrazených rýb pre vaše recepty nájdete v obchodoch s logom tradičnej slovenskej značky Radoma, ktorá patrí výrobcovi a distribútorovi Ryba Žilina. Mrazené ryby Radoma obsahujú ochrannú glazúru v pomere max. 10 % k rybe s minimálnym obsahom prídavných látok, pričom morské ryby sú zamrazené hneď pri spracovaní, čo zaručuje najvyššiu kvalitu. Viac o produktoch Radoma nájdete na www.rybazilina.sk

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. FOTO: Trávu a zeleň v parku nahradil betón 556
  2. Futbalisti MŠK Žilina definitívne získali majstrovský titul! 405
  3. FOTO+VIDEO: Takto oslavujú majstri! 358
  4. V kasárňach sa stal smrteľný pracovný úraz 327
  5. Stratila sa fenka barzoja. Majiteľ prosí o pomoc pri hľadaní 188
  6. Vo Varíne skončilo auto mimo cesty 138
  7. TIP OD ČITATEĽA: Nemocnica a jej okolie sú hanbou Žiliny (+FOTO) Foto 89
  8. Heligonkárka Vlasta Mudríková pozýva na koncert 63
  9. Polícia pátra po podvodníčke zo Žiliny 62
  10. Pátrajú po mladom dievčati z reedukačného centra 58

Najčítanejšie správy

Žilina

FOTO: Trávu a zeleň v parku nahradil betón

V najväčšom parku na Bôriku mesto vyrúbalo množstvo stromov. Trávnaté plochy v mnohých prípadoch nahradil betón. Projekt pritom nepočíta so žiadnymi parkovacími miestami.

Futbalisti MŠK Žilina definitívne získali majstrovský titul!

Už v zápase 28. kola futbalovej Fortuna ligy sa definitívne rozhodlo o titule.

FOTO+VIDEO: Takto oslavujú majstri!

Žilinskí futbalisti si zabezpečili v predstihu majstrovský titul vo Fortuna lige.

V kasárňach sa stal smrteľný pracovný úraz

Udalosť vyšetrujú orgány činné v trestnom konaní.

Stratila sa fenka barzoja. Majiteľ prosí o pomoc pri hľadaní

Fenka Ciara zabehla majiteľom a tí ju doteraz nemôžu nájsť.

Blízke regióny

V meste založili prvé kino, banku aj likérku, Mikuláš volali židovské Atény

Prvé židovské rodiny v centre Liptova sa usadili v 20. rokoch 18. storočia. Prišli z Moravy, kde platilo nariadenie, že oženiť sa mohol iba prvorodený židovský syn.

Vydarený projekt Podbrezín nikdy úplne nedokončili

Na Podbrezinách žije približne jedna tretina Mikulášanov. Najväčšie sídlisko v Liptove začali budovať pred takmer štyridsiatimi rokmi. Pôvodne veľmi vydarený projekt ale nikdy kompletne nedokončili. Napriek tomu to mnohým jeho obyvateľom veľmi neprekáža, na brehoch Smrečianky sa im žije dobre.

Čelná zrážka dvoch áut si vyžiadala život spolujazdkyne

Tragická dopravná nehoda, ktorá sa stala dnes ráno medzi obcami Klobušice a Prejta v okrese Ilava, si vyžiadala život spolujazdkyne.

Hľadáte prácu alebo chcete zmeniť zamestnanie?

Pozrite si zoznam voľných pracovných miest v okresoch Považská Bystrica a Púchov. Možno niektoré z nich si vyberiete.

Mesto chce stavebné pozemky predať v dražbe

Radnica vyzýva ľudí, aby našli vhodný názov pre novú ulicu. Rodinné domy by na nej mali začať stavať už budúci rok.

Všetky správy

Francúzi dovolili, podľa odhadov postupujú Macron a Le Penová (minúta po minúte)

Vo Francúzsku sa skončilo prvé kolo prezidentských volieb.​​​​​​​

Riaditeľka inovatívnej školy: Svet už nestojí o jednotkárov, vyhorení sú už deväťroční

Zodpovednosti ani odvahe sa deti nenaučia z učebníc, hovorí odborníčka na inovatívne vzdelávanie Margret Rasfeld z Berlína.

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko. Le Penová program stavia na kritike.

Na Sibíri sa otvorila 'brána do podsvetia', odkryla starý les aj mŕtvoly

Kráter Batagajka vznikol pri cyklickom topení a mrznutí permafrostu.

Dvaja v dresoch, dvaja v oblekoch. Majú titul, o ktorom snívali

Zahrali si v NHL, brali medaily z majstrovstiev sveta. Teraz získali trofej pre rodné mesto.

Kam vyraziť