Zilina Bytča
KOMERČNÝ ČLÁNOK

Mrazená či čerstvá?

Použitie mrazenej zeleniny v kuchyni má pozitíva, o ktorých ste doteraz možno ani nevedeli. Dokonca je v mnohých prípadoch zdravšia než zelenina, ktorú kúpite ako čerstvú. Prečo je to tak?

Zelenina, ktorú dostanete v obchodoch, je častokrát zbieraná nedozretá. Veľakrát musí absolvovať dlhú cestu od dodávateľov do skladov obchodných reťazcov. Počas tejto dopravy zelenina neprirodzene dozrieva, je vystavená teplu a svetlu, čo spôsobuje výrazné zníženie obsahu vitamínov, flavonoidov a antioxidantov. Nehovoriac o tom, že potom tieto potraviny stoja aj niekoľko dní na pultoch obchodov. Za celý tento čas môže takto zelenina stratiť až polovicu svojho pôvodného obsahu živín. „Čerstvá zelenina a ovocie začínajú po zbere produkovať enzýmy, ktoré spôsobujú postupnú stratu farby, chuti a tiež živín. Vplyv týchto enzýmov je však možné zastaviť zmrazením,“ vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.

A to je práve tá najväčšia výhoda mrazenej zeleniny. Zelenina totiž prechádza procesom zmrazenia v stave, kedy je na vrchole čerstvosti a plná živín, zvyčajne hneď niekoľko hodín po zbere. Zelenina absolvuje po umytí najskôr tzv. blanšírovanie, čiže krátke tepelné ošetrenie, ktoré zabraňuje zmene jej farby a zničí hnilobné baktérie aj niektoré škodlivé látky. Následné zmrazenie zničí enzýmy, ktoré majú „na svedomí“ postupné znehodnocovanie živín a zmeny v zelenine. Počas tohto procesu sa v zelenine zakonzervuje väčšina vitamínov, stopových prvkov a antioxidantov. „Niektoré živiny, napr. v tukoch rozpustné vitamíny A a E sa stávajú po zmrazení zeleniny pre náš organizmus dokonca ešte lepšie využiteľnými,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Preto sa za najvhodnejšiu zeleninu určenú na mrazenie považuje mrkva, brokolica či hrášok.

Podľa čoho si vyberať mrazenú zeleninu v obchodoch?

Dobre zamrazená zelenina má v balení jednotlivé kúsky oddelené od seba, nie je na nich námraza a sú rovnomerne veľké, bez chýb a nepravidelností,“ vysvetľuje Michal Britvík, generálny riaditeľ spoločnosti Ryba Žilina, ktorá ponúka okrem mrazených rýb pod tradičnou slovenskou značkou Radoma aj produkty kvalitnej mrazenej zeleniny.

Na ich výrobu je použitá iba zelenina, ktorá bola vypestovaná bez použitia pesticídov a časť z nej pochádza priamo zo Slovenska. Z ponuky Radomy si môžete vybrať balenia tej najkvalitnejšej jednodruhovej zeleniny a tiež obľúbené zeleninové zmesi používané pri príprave slovenských jedál, ako napr. polievkovú, mochovskú či kráľovskú zeleninovú zmes. Prehľad mrazenej zeleniny od Radomy nájdete na www.rybazilina.sk.

Ďalšie články z témy Ryba Žilina


  1. Mesto uhradí stratu na MHD 339
  2. Žilinský hokejový klub sa posilňuje. Do tímu prichádzajú aj dvaja Kanaďania 161
  3. O školské telocvične zviedli poslanci boj. Mali by viac slúžiť verejnosti 142
  4. BUDATÍN: Drotárski majstri tvorili ryby a iné potvory 129
  5. Zázračná exotická huba z Kamennej Poruby 125
  6. Centrum Rajca je mŕtve. V prázdnom priemyselnom areáli by mal vzniknúť novodobý „rínok“ 59
  7. Gregor Hudec: Každú stavbu možno vnímať ako umelecké dielo 58
  8. V Predmieri oslávili storočnicu futbalu 48
  9. VIDEO: Pozrite si TOP 11 gólov jari a hlasujte za najkrajší Video 45
  10. Žilinské letisko je opäť v hre o leteckú linku do Prahy 30

Najčítanejšie správy

Žilina

Mesto uhradí stratu na MHD

Dopravný podnik mesta Žiliny ukončil v roku 2016 hospodárenie vyúčtovaním príspevku z výkonov vo verejnom záujme, ktorý predstavuje mínus 239.152 eur.

Žilinský hokejový klub sa posilňuje. Do tímu prichádzajú aj dvaja Kanaďania

Hokejový klub pokračuje v budovaní kádra na novú sezónu.

O školské telocvične zviedli poslanci boj. Mali by viac slúžiť verejnosti

Školské telocvične a športové zariadenia, ktoré spravuje mesto Žilina, by mali byť využívané efektívnejšie a hospodárne.

BUDATÍN: Drotárski majstri tvorili ryby a iné potvory

Drotári naplnili svojimi prácami netradičné akvárium.

Zázračná exotická huba z Kamennej Poruby

Už aj v našich končinách sa začína udomácňovať ázijská huba shiitake, alebo po slovensky Húževnatec jedlý. Okrem skvelej chuti má viaceré zdravotné účinky.

Blízke regióny

Novodubničania sa dočkali. Nemožné sa stáva skutočnosťou

To, čo sa zdalo pred pár rokmi nemožné, je skutočnosťou. V Novej Dubnici sa, síce s meškaním pár dní, po pätnástich rokoch budú opäť kúpať na kúpalisku.

Nezvestnú Zdenku stále nenašli

Viac ako sto profesionálov a dobrovoľníkov opäť prehľadávalo rieku, brehy, ale aj okolie dediny.

Otvoria prvé kúpalisko na Kysuciach!

Kysučania sa dočkali prvého kúpaliska. Otvoria ho už o pár dní.

Na svet prišli ďalší malinkí Oravci

Nech sa im v živote darí, nech sú rodičom na radosť a svetu na osoh.

Lipovecké jazierka lákajú plavcov, no ľudia tam vraj nemajú čo hľadať

Vodné plochy pri Lipovci by mnohí aktivisti radi videli ako rekreačnú oblasť. Od firmy, ktorá tam ťaží štrk požadujú, aby upravovala brehy pre lepší prístup ľudí. Spoločnosť tvrdí, že by ich to ale stálo peniaze navyše a ľudia pri jazierkach, kde sa pracuje, nemajú čo hľadať.

Všetky správy

Vyšla nová vlastnícka štruktúra Váhostavu, zverejnila ju aj Penta či Brhel

V protischránkovom registri majú Brhel, Fiľo, Haščák či Široký zapísané prvé firmy.

Tréner mladých Talianov: Hapala by mali za tie reči potrestať

Taliansky tréner reagoval na slová Pavla Hapala.

Sagan vracia milióny, ktoré doňho investovali. Jeho šéf je spokojný

Bývalý nemecký cyklista Ralph Denk založil pred siedmimi rokmi amatérsky tím, teraz je medzi elitou. Aj vďaka Saganovi.

Nacionalistický kňaz pomáha šíriť propagandu ĽSNS

Ján Košiar, ktorý otvorene podporuje kotlebovcov, píše pre časopis Zväzu protikomunistického odboja. Magazín platí ministerstvo vnútra.

Poznáme najlepšie motory roka 2017

Najvyššie ocenenie pripadlo už druhýkrát motoru z Ferrari, získal v ankete dokopy už sedem cien.

Kam vyraziť