NEDEDZA. O najchutnejšie jedlo z receptov starých materí Terchovskej doliny súťažilo včera v obci Nededza sedem družstiev na podujatí Babka varila a radila. Víťazom sa stalo družstvo Terchovej a spolu s nimi postúpili do finále aj domáci kuchári.
Cieľom súťažného kultúrno-spoločenského podujatia je podľa riaditeľky Krajského kultúrneho strediska (KKS) v Žiline Sone Řehákovej zachovávať recepty starých materí, na ktoré sa už pomaly zabudlo. Všetky prezentované recepty používajú ingrediencie našich starých materí - bryndzu, zemiaky, kapustu, múku, tvaroh. A sme veľmi radi, že družstvá z Tepličky nad Váhom, Dolnej Tižiny, Terchovej, Varína a Nededze prezentujú originál staré, až archaické recepty. Máme tu aj hostí z Českej republiky zástupcovia z Rožnova pod Radhoštěm pripravili jedlo lepiduša kombináciu zemiakovej kaše s lekvárom, makom, cukrom a maslom, povedala Řeháková.
Pripomenula, že prvá séria podujatia sa uskutočnila v Rajeckej doline v obci Ďurčiná. Pokračujeme v Bytčianskej doline, kde sa podujatie uskutoční v Dlhom Poli a vyvrcholením bude finále v Žiline. A ešte budeme robiť podujatie Žilina a okolie a samostatne Rožnov pod Radhoštěm. Výstupom z celého podujatia bude kniha Babka varila a radila so všetkými originálnymi receptami, uviedla riaditeľka KKS v Žiline.
Šéfom odbornej poroty bol šéfkuchár jednej zo žilinských reštaurácií Roman Pekný. Človek sa musí učiť recepty starých materí, je to vlastne podstata našej slovenskej kuchyne. Ak sa bavíme o slovenských jedlách, všetky recepty nejakým spôsobom aj tak pochádzajú od starých materí, ktoré museli ťažko pracovať, ale rýchlo a chutne variť. To je na nich to zaujímavé. Trošku tie recepty zmodernizujeme, dáme do nového šatu. Ale v jedálnych lístkoch ich používame aj teraz, skonštatoval Pekný.
Členkou víťazného terchovského družstva bola aj Viktória Švecová. Piekla som zemiakové osúchy plnené bryndzovou plnkou a slaninkou. Mám to od svojej mamy, robím to dosť často a veľmi nám to všetkým doma chutí. Ak by som mala ísť do finále, budeme variť buď bryndzové halušky alebo zopakujeme tento recept, dodala.
Domáci pripravili podľa starostu Nededze Petra Vajdu tradičné jedlo starých a prastarých mám. Boli to kapustné a zemiakové osúšky, domáca slaninka, samozrejme, pečené klasicky na plotni. Je to chutné, zdravé jedlo s jednoduchými ingredienciami. A to je v dnešnej dobe potrebné, aby sme pohybové aktivity, ktoré zanedbávame, kompenzovali aspoň takýmito zdravými jedlami, uzatvoril Vajda.